Vijenac 714 - 716

Aktualno

Uz Ljetni festival knjiga i autora VBZ fest,
Vintage Industrial Bar, Zagreb, 29. lipnja–1. srpnja

Trideset uspješnih godina

Katarina Kolega

Nakladnicima i knjižarima svaka je godina teška jer je novca za izdavanje knjiga uvijek premalo te je, gledajući iz današnje perspektive, gotovo nezamislivo da su neke izdavačke kuće u daleko težim ratnim vremenima nastajale. Za njihovo je pokretanje bilo potrebno mnogo hrabrosti, ali i pozitivne ludosti – a sve je to imao Boško Zatezalo, osnivač nakladničke kuće VBZ. Ratne strahote nisu ga spriječile u tome da, sa suprugom Vlastom, 1991. u Zagrebu pokrene obiteljsku izdavačku kuću nazvanu prema početnim slovima njihovih imena – Vlasta i Boško Zatezalo.

Imali su velike planove i ciljeve – htjeli su objavljivati najnovije i najkvalitetnije svjetske i hrvatske naslove iz područja beletristike, stručne i stručno-popularne literature, duhovne literature, priručnika, esejistike i poezije. Zahvaljujući strpljenju, znanju i mudrosti te golemoj uloženoj energiji i angažmanu u tome su i uspjeli. VBZ je s vremenom postala jedna od vodećih i najutjecajnijih izdavačkih kuća u Hrvatskoj, ali i šire. Od 1995. prisutan je i u Rijeci, a sa svoje dvije knjižare najjači je riječki nakladnik.


Na trodnevnom knjižnom događanju predstavljeni su brojni autori / Snimio Luka Tomšić

Zato i ne čudi da 2008. ta izdavačka kuća pokreće prvi riječki sajam knjige i festival autora pod nazivom vRisak. Na njemu se već prve godine okupilo osamdesetak nakladnika, među kojima su bili svjetski poznati Taschen i Longman, koje je upravo Boško Zatezalo u našoj zemlji, Sloveniji te Bosni i Hercegovini zastupao. Na vRisku, ali i mnogim drugim književnim događanjima, koje je VBZ organizirao, naši su čitatelji upoznali neke od najpopularnijih svjetskih književnika kao što su Paulo Coelho, Dan Brown ili Jonathan Franzen. Prevedeno je i desetak nobelovaca te dvadesetak dobitnika nagrade Booker.

U Hrvatskoj je gostovao bukerovac James Kelman, a čitatelji su mogli uživati u djelima vrhunskih svjetskih pisaca kao što su Saramago, Coetzee ili Marquez. Manje poznati naslovi iz europske književnosti objavljivali su se u sklopu projekta Europom u 30 knjiga, a projekt Na margini bio je usredotočen na objavljivanje kratkih priča, grafičkih romana, poezije i dječje knjige.

Prostor se uvijek davao i domaćim piscima te su knjige Slavenke Drakulić, Zorana Ferića, Predraga Matvejevića, Jurice Pavičića, Ivice Ivaniševića, Marinka Koščeca, Vedrane Rudan, Mani Gotovac, Marine Šur Puhlovski, Mirjane Krizmanić, Josipa Mlakića, Igora Mandića i mnogih drugih objavljene upravo u VBZ-u. Iako se najviše objavljuju romani, nije zapostavljena ni drama, poezija te zbornici iz različitih područja humanističkih i društvenih znanosti.

U Hrvatskom domu likovnih umjetnika Boško Zatezalo je 2005. pokrenuo prvi zagrebački festival knjige, na kojemu je u prvom planu bila stručna literatura, od medicine, ekonomije, prava do teorije književnosti, povijesti umjetnosti i dizajna. Kako bi potaknuo domaće književno stvaralaštvo i nakladničku djelatnost, 2003. osnovao je VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman. Bitno mu je bilo da se natjecati mogu svi – afirmirani i neafirmirani pisci, početnici i oni s iskustvom, stoga je tražio da se rukopisi šalju pod šifrom. Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna bruto i objavljivanje romana nagrađenom autoru VBZ pokušava osigurati i prijevode na velike jezike.

Tako su u posljednje dvije godine dosadašnji pobjednici Katarina, Velika i Mala Olje Knežević i Divljakuša Marine Šur Puhlovski prevedeni na engleski, a Brdo Ivice Prtenjače na njemački jezik. Boško Zatezalo za svoje izdavačke projekte dobio je nekoliko uglednih nagrada, a nakon njegove smrti, 26. lipnja 2014. posao je preuzeo njegov sin Mladen Zatezalo.

Trideset godina uspješnog poslovanja te pet godina od smrti njezina osnivača, ta je izdavačka kuća nedavno obilježila u zagrebačkom klubu Vintage Industrial Bar trodnevnim knjižnim događanjem. VBZ fest počeo je 29. lipnja predstavljanjem novog romana Marine Šur Puhlovski Zbogom djevojčice, knjige Dobro sam i ostale laži Jadranke Pintarić te putopisom Hrvoja Rupčića U zemlji plemenitih ljudi. Bošku Zatezalu su, uz knjige, uvijek bile važne promocije i druženja čitatelja i autora, što se upravo VBZ festom, nakon duge stanke zbog korone, ponovno ostvarilo.

Marinko Koščec predstavio je prvi domaći pandemijski roman Sami, a glavni urednik VBZ-a i organizator festivala Drago Glamuzina govorio je o svojem najnovijem romanu Drugi zakon termodinamike. Na festivalu su se mogle čuti i pjesničke riječi jer je sedmero naših pjesnika i pjesnikinja čitalo poeziju iz svojih novih zbirki, a zadnji dan festivala, 1. srpnja, gostovala je Vedrana Rudan s novom knjigom Puding od vanilije, u razgovoru s Aleksandrom Stankovićem, te Zoran Ferić s obiteljskom sagom Putujuće kazalište, o kojoj su uz autora govorili Mira Muhoberac, Ivica Prtenjača i Drago Glamuzina.

Uoči tridesetog rođendana VBZ je otvorio desetu knjižaru u Zagrebu, a uskoro će osvanuti i jedanaesta u Rijeci, u novom muzejskom kvartu, bivšem Benčiću. Entuzijastično i punim plućima VBZ nastavlja svoju uspješnu priču u nimalo zahvalnu nakladničkom sektoru.

Vijenac 714 - 716

714 - 716 - 15. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak